Det finnes et stort utvalg av forskjellige kundeklubber, bonusprogrammer og betalingsløsninger med såkalt cashback, der man får penger tilbake. Det kan være vanskelig å orientere seg i dette markedet, og det er komplisert å holde orden på en rekke forskjellige programmer.

Det er ikke noen god å plan å handle bare for å få bonus eller poeng, så det er viktig at man begrenser seg til de butikker, handleturer og varer som man uansett ville ha brukt penger. Med det i bakhodet er det lurt å virkelig få med seg det man kan.

De daglige innkjøpene er viktigst

Det er spesielt de daglige kjøpene som har stor betydning over tid, så det er verdt å ta en titt på det først:

  • Fornuftig bruk av kredittkort kan være lurt. Det er viktig å nevne at det gjelder hvis man betaler til forfall, for langsiktig finansiering er forbrukslån med lavere rente enn kredittkortet, eller andre finansieringsformer bedre. Kredittkortet gir en rentefri periode, men dessuten gir noen cashback på utvalgte kjøp eller automatisk registrering av lojalitetsprogrammer.

  • Flere av dagligvarekjedene har relativt store rabatter, eller opptjening av bonuspoeng, på utvalgt varer – og det er spesielt på frukt og grønt som forskjellen med og uten medlemskap i kjedenes kundeklubber kan være stor.

Dessuten tilbyr selvfølgelig mange dagligvarekjeder, og andre butikker, spesielle avslag for medlemmer av bonusprogrammene. I forhold til dette bør man likevel være litt forsiktig – da det er fort gjort å kjøpe noe man egentlig ikke har behov for.

Den nominelle renten er fra 6,39% og opp til 21,95% mens den effektive renten er fra 6,81% til 24,4%. Ønsker du for eksempel å låne et litt større beløp, kan du låne 150 000 kroner, over 10 år, med en effektiv rente på 13,2%. Kostnadene på dette lånet vil være på 112 573 kroner, og det totale tilbakebetalingsbeløp vil lyde på 262 573 kroner.